måndag 4 februari 2013

Den utvalde

Författaren Lois Lowry inleder med att tillägna boken "Till alla barn som bär framtiden i sina händer".

Vad tror ni Lowry menar med det?

Fundera även kring vad som är bokens budskap?

17 kommentarer:

 1. Att alla barn kommer ju bli dem som växer upp och tar hand om samhället när de äldre dör.

  Bokens budskap kan vara att ingenting är perfekt.

  SvaraRadera
 2. Det menas med att Barnen är framtiden och att de är ju dem som kommer vara dem vuxna i framtiden./Lisa

  SvaraRadera
 3. Jag antar att Lowry menar att barnen är framtiden, det är de som kommer att bli vuxna och bestämma allt i framtiden. Det är vad jag tror. Och jag antar att det också är bokens budskap.

  /Sara.M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med Sara! / Clara

   Radera
  2. Jag håller med Saras åsikter, det är ungefär samma uppfattning jag får.

   Radera
  3. Jag håller med sara, det är den uppfattningen jag också får! / Daniela

   Radera
  4. Jag får samma uppfattning som Sara.

   Radera
  5. Jag tror att Lois Lowry menar att barnen är våran framtid, eftersom det är de som ska ta över efter de vuxna. Och i det här samhället så vill nog äldre kommittén ha kontroll på allt, så därför bestämmer de barnens yrken. Jag tro att Lois Lowry vill visa hur det kan vara om barnen inte får bestämma vad de vill bli i framtiden.

   Bokens budskap är nog att visa hur bra vi har det, som har våran frihet utan att bli kontrollerade hela tiden.


   Radera
 4. Jag tror Lowry menar att man ska ta vara på den tid man har här på jorden. Att alla barnen helt enkelt är framtiden.

  Bokens budskap är hur framtiden kanske kommer se ut.

  SvaraRadera
 5. Jag tror att hon menar att vi måste uppskatta det vi har nu och all frihet vi har för i många länder har man inte lika mycket frihet. Jag tror även att hon menar att vi ska ta hand om världen så att den inte blir som i boken. Jag tror att bokens budskap är att man ska ta vara på det man har.

  /Julia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med Julia om vad hon har skrivit om boken. Julia formulerade bättre än jag. /Joel V

   Radera
 6. Jag tror Lowry menar att barnen kommer att bestämma vad som händer med framtiden, jag tror att hon vill att barnen ska se hur framtiden kan se ut och att de kan förändra det.

  Bokens budskap är att man kan inte ha ett perfekt samhälle utan att om man försöker skapa ett kommer det att vara som en diktatur.

  // Erik B

  SvaraRadera
 7. Jag tror att hon menar att man ska ta vara på tiden man lever och ta hand om varandra. Att alla barn borde ha rätt till en bra och en riktig uppväxt. Jag tror också att hon vill ha fram att barnen är framtiden och att de kommer ta över de äldres roller förr eller senare.

  Jag tror även att det är budskapet med själva boken.

  Skrivet av: Tom Wårell.

  SvaraRadera
 8. Jag tror Lowry menar att oavsett hur mycket man försöker blir inget helt perfekt, att vi ska uppskatta det vi har och den frihet vi faktiskt har, att kunna göra egna val. Jag tror bokens budskap är att barnen är dem som ska förändra framtiden och att man inte ska vara rädd för att bryta mot några regler om det kan leda till något blir bättre av det.

  Ebba.S

  SvaraRadera
 9. ”Till alla barn som bär framtiden i era händer”

  Jag tror att Lois Lowry menar att vi ska ta vara på det vackra och fina vi har. Man ska alltså ta vara på den fina och härliga tid vi har på vår jord. Alla barnen kommer växa upp och bli framtiden. De kommer ta över världen när de äldre dör och då kommer sedan deras egna barn bli framtiden.

  Hon menar nog att vi måste förhindra att barnen som har framtiden i händerna får se till att detta inte får ske. Ett samhälle där man inte får vara som man vill eller göra som man vill, är totalt meningslöst. Utan att leva i ett sådant samhälle måste förhindras och man måste uppmuntra mer den delen med att visa sig själv istället för att gömma sig. Vi måste se till att bevara det fina och göra livet så enkelt som möjligt och att vi måste få världen överens med varandra. Detta är självklart inget 1 dagsjobb, men om vi börjar nu så kommer det gå framåt. Vi måste börja jobba så världen kan bli eniga med varandra, så något sådant som detta samhälle inte uppstår. Jag antar att ett sådant samhälle har uppstått eftersom de ansåg de inte tyckte om så som världen var just nu. Därför gjorde de ett samhälle som de ville ha det och isolerade sig från omvärlden. De stängde in alla och lärde de att världen utanför var farlig och fel.

  Jag tror detta är budskapet, att vi inte ska klaga på hur bra vi har det. Eller att vi måste bevara och hålla samhället så bra som möjligt så att det vi har inte går i bitar. Vi måste bevara allting så att något som detta samhälle inte uppstår. Ett annat budskap är att man måste vara modig och våga, eftersom Jonas faktiskt tar sig utanför samhället och bort till världen utanför och upptäcker hur mycket bättre det är där. Människor måste få kunna vara fria och få utnyttja sina egna egenskaper och talanger på sitt egna sätt.
  Världen måste helt enkelt försöka vara vänner och hålla med varandra, vi måste visa medmänsklighet och hjälpa varandra för att man inte ska bli ovänner. Måste börja acceptera varandra, så att man inte bli tvungen att bli arg på varandra och skapa ett eget samhälle där man tror man kan vara isolerad från världen och ändå ha det bra.
  För eller senare kommer alla fly och vilja veta vad som finns utanför. Och de kommer då inse att det världen utanför är mycket bättre än detta hemska samhälle.

  Ett annat säkert budskap är nog att inget kan vara eller är perfekt. Det finns alltid en baksida hur man än gör.

  SvaraRadera
 10. Lois menar att oavsett hur mycket man försöker kan inget bli inget perfekt och att vi ska uppskatta det vi har och att kunna göra egna val.bokens budskap är att barnen är dem som ska förändra framtiden och att man inte ska vara rädd för att bryta mot en regel om man får en positiv förändring.

  SvaraRadera