torsdag 25 april 2013

Kejsaren av Portugallien

Nu har vi läst ett utdrag ur Selma Lagerlöfs Kejsaren av Portugallien och hunnit se en bit av filmatiseringen.

Den röda klänningen säger en del om hur samhället ser ut under den tiden. Jag vill att ni i era grupper funderar kring vilken betydelse den röda klänningen har. Vad symboliserar den? Vad har den för betydelse för handlingen? Hur och varför reagerar omgivningen som den gör när Klara Fina Gulleborg kommer in i kyrkan?

Skriv ner gruppens tankar och reflektioner i kommentarsfältet nedan.7 kommentarer:

 1. Den symboliserar att alla kan vara fin. Även om man är fattig eller rik.
  Den betyder väldigt mycket för Klara för att hon får känna sig fin och glad. Hon blir glad när hon ser den.
  I kyrkan reagerar dom som dom gör för att normalt så har inte fattigt folk på sig sådana kläder. Där hon visar sina bröst, det var väldigt onormalt. Sen blev dom ganska så förvånade eftersom det är så onormalt.

  SvaraRadera
 2. Klänningen och tyget symboliserar rikedom och pengar. Bara de allra rikaste har råd med sidentyg. Det har betydelse för handlingen för att visa vilken stor klasskillnad det kan vara. Man får inte visa sig mer än vad man egentligen är, alltså du får inte ha dyra saker och vara fattig och tvärtom. Dom vill inte att folk ska få fel uppfattning om henne. Alla där vet att deras familj är fattig och då är det fel att ha en dyr klänning.

  SvaraRadera
 3. Jessica, Sara, Anton, Måns26 april 2013 04:55

  Den symboliserar att alla ska få klä sig och se ut som man vill.
  Klänningen var för fin för henne då hon egentligen var fattig.
  Familjen får mer uppmärksamhet och filmen börjar handla om dom.
  Folket blir avundsjuka och tycker inte att det är rättvist att hon som är så fattig får en fin klänning och de som är rikare inte får det. Kyrka vill att det ska vara jämn ställt och att ingen ska sticka ut där.

  SvaraRadera
 4. Klänningens betydelse var olika för alla som är inblandade. För Klara betyder den mycket, hon känner sig fin och speciell i den. För hennes far är det extra stort, det är hans dotter och han tycker att sin dotter är väldigt vacker i klänningen och han vill verkligen att hon ska ha klänningen. Vi tror att alla reagerar så för att hon och hennes familj är fattiga och ska egentligen inte ha råd till dyra klänningar. Det väcker uppmärksamhet som man inte förtjänar, Om man ser en människa i dyra kläder så tar man för givet att den ska leva lyxigt med mycket pengar. Det väcker också uppmärksamhet då klänningen framhäver brösten, det får blickar att dras dit.

  Elin och Isac

  SvaraRadera
 5. Klara kommer från en väldigt fattig familj och då var det inte passande att en fattig flicka som hon kommer med en så fin klänning med så stark färg som tar så mycket uppmärksamhet. Prästen kallar in dem för att försöka få de att förstå att de inte ska komma och tro att de ät värda något. I alla fall inte lika mycket som herrskapsfolket. Vilket hon får, hela kyrkan stannar upp och bara ser på henne. Heno sager inte mycket tillskillnad från hennes far som verkar vara väldigt förståndig och ger sig inte Samhället ser väldigt fattigt och ojämnställt ut under denna tid det är en ganska stor skillnad på rika och fattiga, antingen så är man rik eller fattig.

  /Moa

  SvaraRadera
 6. Lisa Engstrand26 april 2013 05:42

  Klänningen var gjord av ett fint och väldigt dyrt tyg vilket symboliserar att man har pengar vilket Klaras familj inte hade och då tyckte omgivningen att det var olämpligt att hon hade den. Det visar ju att man var indelade i samhällsklasser och om man inte var från den samhällsklassen skulle man inte få ha samma sorts kläder som dom i den. Klara själv tyckte om den och tyckte hon var fin i den, hennes pappa tyckte om den han vill att hon ska få använda den eftersom hon tyckte om den och det är en sak han aldrig skulle ha haft råd att ge henne. Medan hennes mamma tyckte att hon inte skulle använda den efter som det kan dra åt sig uppmärksamhet och andra människor kanske inte gillar att hon har den.
  // Lisa

  SvaraRadera