tisdag 2 december 2014

Den utvalde vecka 49 och svar från Åsa Larsson

Hej 8Bäst!

Den här veckan vill jag att ni i basgruppen ska börja med att göra en sammanfattning av det ni har läst tom kapitel 11.

Jag vill också att ni arbetar med att göra textkopplingar:

Jämför texten med andra texter. Vilken annan text som jag har läst påminner den här texten om?

Jämför texten med sina egna erfarenheter. Vad hur mitt eget liv får den här texten mig att tänka på?

Jämför texten med världen utanför. Vad får den här texten mig att tänka på från världen utanför? 

Denna gång vill jag att alla basgrupper delar sina arbeten med mig i driven.

Jag ska också passa på att berätta att ni har fått svar på de frågor som ni skickade till Åsa Larsson. Hon hälsar så mycket till klassen. Frågorna och svaren kan ni läsa nedan:

Hur var det att växa upp i Kiruna?
Jag hatade att gå på högstadiet men när jag gick i gymnasiet så hittade jag ett gäng inom kyrkan som jag kände att jag kunde tillhöra, och då lättade det. Jag älskar Kiruna mycket mer nu när jag är vuxen än vad jag gjorde då är jag var ung.

Vad händer efter boken mellan Krister och Rebecca och med Marcus?
Det vet bara jag och Rebecka! Det får ni läsa om i sista boken, som jag skriver nu. En affärshemlighet helt enkelt :)


Var fick du inspiration till att skriva boken Till offer åt Molok?
Faktiskt bara genom att gå i skolan i Kiruna. Jag gick på Hjalmar Lundbohmsskolan och den största vägen i Kiruna heter Hjalmar Lundbohmsvägen. Hjalmar Lundbohms finns liksom med en hela tiden även om man inte är medveten om det. Så det var på något sätt självklart att han skulle få vara med i en av mina böcker.

Är du nöjd med böckerna som du har skrivit?
Ja, det är jag faktiskt. Jag känner att jag inte har slarvat, jag har verkligen gjort det bästa jag har kunnat med varje bok. Och jag lärt mig något nytt hela tiden, tycker jag.

Vilken är din favoritbok av alla böcker du har läst, och varför?
Favoritböcker växlar hela tiden. Men två författare som jag hela tiden återvänder till är Sara Lidman och Kerstin Ekman.

Vilken är din favoritbok av de böcker som du har skrivit?
Den första, Solstorm. Inte för att jag tycker att den är bäst utan för att när jag skrev den visste jag inte ens om jag skulle kunna ro i land med att skriva en hel bok. och det var den som öppnade dörren till mitt författarliv och gjorde att jag kunde börja försörja mig på heltid som författare. Känslan av att bli antagen av ett bokförlag för förta gången är en känsla som man aldrig kommer att få känna igen.

Hur kom du på namnet Till offer åt Molok?
Jag brukar leta i Bibeln efter titlar för att jag läser Bibeln, främst Gamla Testamentet, så himla mycket. Molok finns med i gamla testamentet. Jag tyckte det var en häftig titel, framförallt för att den guden var så vidrig och begärde så vidriga offer. Och det finns barn som är offer i den här boken på olika sätt.

Hur lång tid tog den att skriva?
Just den här boken tog en otroligt lång tid att skriva - fyra år - för att jag fick skrivkramp någonstans i mitten av den och inte kunde skriva alla. Den var väldigt besvärlig att skriva, men jag tror inte det märks hur tung den var att skriva när man läser den.

Beskriver du karaktärerna i boken utifrån dig själv eller andra människor som du känner?
Både och. Men jag tror att skriva roman är lite som att spela teater med sig själv. Man spelar alla roller som man skriver om, man försöker leva sig in i dem.

Varför har du valt att skriva i deckargenren?
Varför inte? Deckare, om de är bra, är väldligt spännande berättelser. Det finns en mordhistoria som driver berättelsen framåt samtidigt som en bra deckare också innehåller så mycket mer om t ex människoöden eller historiska skeenden eller någon fråga som engagerar en författare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar