onsdag 18 mars 2015

Presentation av diktanalys

Ni har nu läst och arbetat med dikthäftet i era basgrupper. För att ni ska få ta del av varandras analyser vill jag vill att ni presenterar vad ni har kommit fram till för varandra. Detta gör ni genom att välja ut en av dikterna som ni har analyserat i basgruppen och presenterar ert arbete.

Ni kan utgå från:

 • Vem har skrivit dikten?
 • Vad handlar dikten om?
 • Har dikten något budskap?
 • Vilka känslor förmedlar den?
 • Vilka stilistiska drag används? Alliteration, metaforer, liknelser o.s.v.
 • Vilka textkopplingar kan ni göra? Vilken annan text som jag har läst påminner den här dikten om? Vad från mitt eget liv får den här dikten mig att tänka på? Vad får den här dikten mig att tänka på från världen utanför? 
Arbetet presenterar ni sedan i kommentarsfältet nedan.

När ni sedan är klara med arbetet i basgruppen så börjar du skriva din egen dikt. Fundera på hur du vill att den ska vara utformad, t.ex. Haiku, femradig, rimmad, orimmad.

Klicka här så kommer du till Powerpointen


Den här spiken
Den här spiken
har jag hittat
Den är gammal
och krokig
och den är
rostig och dålig
Men en gång
var den blank
och ny glänsande som
silver
och rak
Ja,
som en spik

Barbro Lindgren

Det är vackrast när det skymmer
Det är vackrast när det skymmer.
All den kärlek himlen rymmer
ligger samlad i ett dunkelt ljus
över jorden,
över markens hus.
Allt är ömhet, allt är smekt av händer.
Herren själv utplånad fjärran stränder.
Allt är nära, allt är långt ifrån.
Allt är givet
människan som lån.
Allt är mitt, och allt ska tagas ifrån mig,
inom kort skall allting tagas ifrån mig.
Träden, molnen, marken där jag går.
Jag skall vandra – ensam, utan spår.

Pär Lagerkvist

Så skimrande var aldrig havet

Så skimrande var aldrig havet
och stranden aldrig så befriande,
fälten, ängarna och träden aldrig så
vackra
och blommorna aldrig så ljuvligt
doftande
som när du gick vid min sida
mot solnedgången,
aftonen
den underbara,
då dina lockar dolde mig för världen
medan du dränkte alla mina sorger,
älskling
i din första kyss.
Evert Taube

4 kommentarer:

 1. Dikten handlar om en spik som någon har hittat. Spiken är gammal och krokig, men han tänker att den en gång var ny, att det fortfarande är samma spik. Budskapet med dikten tror vi är att det handlar om en människa som gått igenom mycket i livet men fortfarande är samma person och att alla är lika värda även fast man är rostig eller ny. Känslorna i dikten tycker vi är kärlek, hopp och sorg. Dikten innehåller metaforer och liknelser (t.ex. glänsande som silver). Metaforen i dikten är spiken som motsvarar människor som har fått gå igenom mycket i livet. En textkoppling till dikten som vi tror är gamla människor, för att dom har varit med om mycket och dom är lite krokiga och rostiga. Författaren är Barbro Lindgren. /Lovisa, Elin, Karl, Ville och Sindre

  SvaraRadera
 2. Dikten heter Det är vackrast när det skymmer och är skriven av Per Lagerkvist. Dikten handlar om att förlora någon nära. Diktens budskap är om hur sorgligt det är när man förlorar någon så därför medger den en sorglig känsla. Dikten använder några stilistiska drag såsom metaforer, allitteration och rim. Några av dikterna som finns är: Ljus=Solen och Herren själv utplånad fjärran stränder=Jesus korsfästelse. Rimmen som vi hittade var Skymmer-Rymmer, Händer-Stränder och Går-Spår. Allitterationen som användes var till exempel att många meningar börjar på att. Vi kunde inte hitta några textkopplingar till andra saker. Mattis, Albin, Katinka, Fanny och Jonte L.

  SvaraRadera
 3. Vi valde dikten "Så skimrande var aldrig havet" och dikten är skriven av Evert Taube. Dikten handlar om kärlek. Budskapet är att allt känns bättre när man är kär, eller är med den man är kär i. Känslorna i dikten är kärlek, lycka, och glädje. ??? är meningarna "dina lockar dolde mig för världen" och "dränkte mina sorger". Med första meningen så menar man att han var så kär i henne att han inte kunde tänk på något annat eller "se" något annat, och med andra meningen menar man att han var så lycklig att han kände att hennes kärlek vägde mer än sorgerna, så han fokuserade bara på kärleken. Vi börjar tänka på sena sommarkvällar, och perfekta tillfällen då man är jättelycklig och hoppfull. Vi tänker på när livet är på topp och på romantiska filmer. Mikaela, Izze, Mattias, Emmelie

  SvaraRadera
 4. "Det är vackrast..."
  Som dikten står nu hackar den när man kommer till "...allt skall tagas ifrån mig". Bör vara: "...allt skall tagas från mig". Annars blir det en stavelse för mycket och hackigt.

  SvaraRadera