måndag 3 december 2012


Hej 8C!

Nu närmar sig jullovet med stormsteg och ni har kommit en bit på väg med läsningen av era böcker.

Den första uppgiften ni får är att skriva en kort resumé av bokens handling och att fundera kring bokens budskap.

Skriv i kommentarsfältet nedan. Glöm inte namn.

Jag vill att ni gör detta senast fredag v. 49.

Trevlig läsning!

21 kommentarer:

 1. Spejarens lärling: gorlans ruiner

  I början av boken så får man följa några tonåringar som får bli lärlingar hos några mästare som finns i landskapet i boken.

  I början så följer boken mest med Will och Horace men sen närmare slutet av boken så följer den mer och mer bara Will.

  Will är lärling hos Halt som är en spejare, spejarna är respekterade bland folket och så bra på att gömma sig att en del tror att de har trollkrafter.

  Boken har ett budskap att man inte ska mobba någon och att allt löser sig i slutändan.

  Axl 8C

  SvaraRadera
 2. Min bok handlade om Susannah som är medlare, alltså att hon kan prata med spöken för att försöka hjälpa dem över till andra sidan efter döden. Hon har nu blivit ihop med spöket Jesse, men Paul, som också är medlare vill vara ihop med Suze. Han vill förhindra att Jesse blev mördad för många år sedan, genom att resa i tiden och hindra hans mördare. Men då kommer Suze och Jesse aldrig att träffas, och Suze kommer inte alls att komma ihåg honom.
  Många tycker det är själviskt av Suze som inte vill att Paul ska göra det, för hon vill ju inte förlora Jesse, men om mordet hindras så betyder det ju att han skulle ha fortsatt leva sitt liv. Men Jesse vill inte att Paul gör det, men han gör det ändå och Suze reser efter honom i tiden, tillbaka till platsen där Jesse bodde när han levde. Väl där ändrar sig Suze och bestämmer att hon vill försöka rädda Jesse ändå så han får fortsätta leva.
  Men något blir fel och när dem ska resa tillbaka så råkar Suze ta med sig Jesse tillbaka till hennes tid, och då är Jesse halvt död halvt levande typ.

  Dem tar han till sjukhuset där det händer något otroligt, Jesses ande, som Suze var ihop med, "flyger" in i hans kropp från hans förra liv och han börjar leva igen, och Suze och Jesse kan vara tillsammans på riktigt!


  Jag tror boken budskap är att man inte ska vara självisk, utan att låta dem man älskar vara fria så kanske dem kommer tillbaka en dag. När Suze bestämde sig för att vara osjälvisk istället och rädda Jesse så kom han ju faktiskt tillbaka till henne. Och Paul accepterade att hon älskade Jesse och inte honom så han gick också vidare med sitt liv.

  // Ebba.S 8C

  SvaraRadera
 3. Spejarens lärling: Det övergivna landet

  I den här boken så tar Will, Horace och kungens dotters väninna reda på mer om Morgarath och armén som han byggt upp och om kriget som närmar sig.
  Sen i slutet av boken så utspelar sig kriget mellan Morgaraths armé och Araluens armé.
  Sen på dem allra sista sidorna så blir Will kidnappad av skandierna och bortförd till deras land, Halt försökte stoppa dem men de hann undan.

  Bokens budskap är nog att även om något verkar väldigt otroligt så kan det ändå hända.
  Man kan förstå det här om man läser boken.

  Axl 8C

  SvaraRadera
 4. Jag har läst boken "Det brinner!". I början av boken handlar det om Frida och Isabelle som tjuvröker en gång vid det gamla ödetorpet. Senare på eftermiddagen brinner ödetorpet ner. Frida och Isabelle blir vettskrämda och berättar inte att de hade tjuvrökt. Det brinner upp 2 till hus inom ett 3 månader och utredningarna tyder på att det är samma person. Till slut åker Frida och Isabelle med Fridas mamma till polisen och berättar de som de hade gjort och sett.

  Bokens budskap säger att man inte ska ljuga eller ska röka för att hus kan brinner upp eller att det blir en liten skogsbrand. Att ljuga eller inte berätta något är inte bra för saker kan hända med en. /Joel v 8C

  SvaraRadera
 5. Min boka handlade om Calle och hans lillebror Örjan och deras mamma. De har plötsligt mist deras pappa/man och nu kämpar de sig igen vardagen. Calles lillebror Örjan fattar inte vad som pågår för han är så liten, han bryr sig mest om sitt marsvin Svante. Calles farmor har åkt in på sjukhuset för att de har upptäckt att hon har cancer i lungorna och i knät. De är på sjukhuset varje dag för att se till deras farmor/svärmor. Calles och hans familj får bara värre och värre besked om sin farmor/svärmor

  Budskapet i den här boken är nog att man ska ta vara på all tid med sina nära och kära när man väl har dem kvar! Budskapet kan också vara om Cancer, om hur fort det kan gå från början till slut.

  SvaraRadera
 6. De vandrande städerna del 1:

  Boken handlar om världen på 5000 talet. De flesta städerna har hjul och åker runt och äter upp mindre städer. Tom är en historiker lärling som blir skickad till Londons innandöme som straff för att han attackerat en annan lärling. Där ska han jobba för Chefshistorikern Thaddeus Valentine. När de är där nere försöker en hämndlysten flicka döda Valentine. Tom räddar Valentine och springer efter flickan. Flickan hoppar ner från staden. Valentine som inte ville att Tom skulle veta vem flickan var knuffade ner Tom för avfallsslussen. Tom och Hester, som flickan heter, tar sig till en stad. Där blir de drogade av borgmästaren och satta i en bur. Hester lyckas sparka sönder burens väggar och de rymde. De stal ett luftskepp och flög till en handelsstad. Där träffade de en kvinna som flög de till den flygande staden Airhaven. De visste inte att en jägare, en man som återuppstått och fått mekaniska kroppsdelar, som heter Törnskatan. Törnskatan gör att Tom och Hester måste fly. De försöker fly med ett luftskepp men hamnar i piratstaden Tunbridge wheels. Staden försöker ta sig till Airhaven som har landat och ska reparera sina motorer. Staden förstörs och Tom och Hester hjälps av Airhavens ledare. Samtidigt har Londons ingenjör gille byggt ett vapen som uppfanns av det gamla folket. Staden spränger en av världens största städer på mindre än en sekund och himlen fylls av ett starkt ljus. London firar och sätter kurs mot rörelsemotståndets försvarsmur.

  Bokens budskap är att man ska kämpa för det man tycker om.

  // Erik 8C

  SvaraRadera
 7. adam och koderna
  Adam är 13 år och han måste åka till Kiruna för att hans pappa har fått ett hemligt jobb med datorer och Esrange (en rymdbas). Som tur för Adam har han fått en ny dator så att han har något att göra i Kiruna, men när Adam skulle ta upp sin dator så var det hans pappas dator och då blev Adam sur på hans pappa och då sa hans pappa att han skulle få sin dator när dom hade landat men när dom hade landat var den stulen men det var några som hade tagit den för att dom skulle typ göra något speciellt med Esrange. Men dom tog fel dator så dom skickade tillbaka datorn så att dom kan chatta med Adam (och dom låssas vara Jimmy). Lite senare i boken så skrev Jimmy att han hade ramlat ur rullstolen och sa att adam måste komma och hjälpa han för att hans föräldrar var borta och han sa att han också bor här i Kiruna och att han skulle komma till någon speciell adres. När Adam kom så stoppade någon en påse över han huvud och så var det dom som var Jimmy och han sa att Adam ska ringa sin pappa och säga att han skulle komma NUU!!!! Adams pappa kom och då så tog dom hans pappa oh frågade han massa saker om hans jobb osv. sen tog dom typ nån spray som gjorde att dom somna in och dom vaknade nånstans i ett gammalt hus och det var det huset som skulle sprängas av militären så gjorde Adam en SoS kontakt men militären så dom sprängde inte huset #SLUT #YOLO #SWAG

  SvaraRadera
 8. Guldkompassen: Den mörka materian.

  Boken utspelar sig i en alternativ värld där varje människan har en daimon. En daimon är en följeslagare som har form av ett djur och är en del av människans själ. Boken handlar om 12 åriga Lyra som växer upp på Jordan College i Oxford. Hennes mamma och pappa dog i en luftskepps olycka och hennes enda släkting är hennes farbror Lord Asriel, en forskare och äventyrare med Norden som specialitet. Norden är en mystisk plats med häxor och olika övernaturliga väsen. Norden är även under ständigt hot av pansarbjörnarna. Isbjörnar som bär rustning smidd av meteorer. Hemma på Jordan College leker Lyra med kökspojken Roger. Men en dag när Lyra är på upptäckts färd söker hon igenom rektorns rum. Rektorn kommer in och Lyra gömmer sig. När hon ligger gömd ser hon hur rektorn förgiftar Lord Asriels vin. Hon hinner precis varna honom innan han dricker av vinet. Hon får höra om ett mystiskt stoft som upptäckts i Norden. Bara några dagar senare så försvinner Roger och några zyjenar barn. Man misstänker Slukarna, en grupp människor som sägs kidnappa barn till Norden. Hon får höra att hon ska adopteras av adels kvinnan mrs.Coulter. Hon lär sig läsa och skriva och hon blir väldigt fäst vid mrs.Coulter, men vid en fest får Lyra reda på mrs.Coulters hemlighet. Hon flyr iväg med en Zyjenar familj. De berättar om deras uppdrag, att åka till Norden och befria barnen.

  Bokens budskap är att man ska kämpa för sina drömmar och aldrig ge upp.

  SvaraRadera
 9. Vilda gröna ögon

  Boken handlar om en tjej som heter Francesca som berättar om en tid i hennes liv.
  När hon var 14 år var hon på ett disko och hon började prata med en pojke där som var äldre än henne, han verkade trevlig men sen överföll han henne och nästan våldtog henne, men hon kom undan och det gjorde så att hennes personlighet ändrades, och hon kallade det vilda gröna ögon. Så ibland när hon blir upprörd eller rädd eller liknande så kommer den personligheten fram och gör att hon blir arg och lite våldsam.
  Hennes pappa var en gammal sportstjärna men jobbar som sportkommentator nu. Francesca börjar ana att hennes föräldrar kommer skiljas eftersom hennes mamma nästan aldrig är hemma, och hon tror att hennes pappa har misshandlat hennes mamma men förtränger det. Hon är orolig för sin mamma och vill inte att hon ska bli misshanlad av sin pappa, men hon vill inte heller gå emot sin pappa.

  Boken har en rätt så hemsk handling och dess budskap är nog att man ibland måste inse sanningen utan att förtränga den och hitta på lögner om den.

  SvaraRadera
 10. Spejarens lärling: Krigarkungens sal

  Min bok som jag har läst är den tredje i spejarens lärling serien.
  I början av boken så läser man om Will och Evanlyn som blev fångade av en grupp skandier i förra boken och som i den här boken tar tillbaks dem till Skandia där de blir slavar vid Ragnaks sal.
  Will måste jobba ute på gården med tungt arbete hela dagarna, och i Skandia är det kallt så han fryser ju förstås, så då en natt får han en drog som kallas varmlöv av en annan slav.
  Will blir beroende av drogen och sen när Erak(jarlen som tillfångatagit dem i andra boken) hjälper Evanlyn och Will att fly så måste Evanlyn försöka avvärja Will från drogen.
  I slutet av boken så blir Will frisk från drogen och då blev alla glada.

  Snipp snapp snut så var sagan slut.

  Den här bokens budskap är nog att om man har gjort ett fel så kan man alltid försöka rätta till det, och att man aldrig ska ge upp.

  SvaraRadera
 11. Spela död

  Boken handlar om Ingrid. Hon är väldigt intresserad av Deckare men mest Sherlock Holmes.
  När hennes mamma en dag inte kör Ingrid i tid till fotbollsträningen bestämmer sig Ingrid sig för att springa dit. Hon springer vilse och träffar en kvinna som brukar kallas för Knäppa Katie. Katie bjuder in henne i sitt hus som stinker kattpiss och rök, sedan hör Ingrid fotsteg på övervåningen fast Katie bor ensam. När en taxi kommer och hämtar Ingrid rusar hon ut ur huset.
  Nästa dag ser hon på nyheterna att Katie blivit mördad. Ingrid bestämmer sig för att inte berätta om sitt besök hos Katie. Men när hon märker att hennes fotbollskor är borta och kommer på att hon glömde dem i Knäppa Katies hus, bryter hon sig in i huset för att ta tillbaka dem innan någon annan hittar dem.
  När hon är i huset kommer plötsligt en man in och tar något från brottsplatsen. Senare berättar polischefen Strade att de har fångat två misstänkta som Ingrid vet är oskyldiga. Ingrid pratar mer med polischefen när hon är på besök hos hans son och polischefen berättar att han hade märkt att ett par röda skor hade försvunnit från brottsplatsen. Han säger att den som har tagit skorna mest troligt är mördaren. Ingrid vill berätta vad hon har sett och hört i Katies hus men samtidigt kan hon inte eftersom hon är rädd att hamna i trubbel.

  Jag tror att bokens budskap är att man ska tala sanning eftersom en lögn oftast bara leder till fler lögner och då blir bara situationen värre.

  SvaraRadera
 12. Airhead

  Boken handlar om en tjej som heter Em Watts. Hon gillar att spela tv/data- spel och hon har bara en riktig kompis, han heter Christopher. En dag när Em måste följa med hennes syster på en invigning, så händer något hemskt. När hennes syster ser supermodellen Nikki Howard, så springer hon fram för att få en autograf. Hennes syster ser inte att en TV som hänger i taket håller på att falla ner rakt på henne. Em ser det och börjar att springa och hon lyckas rädda hennes syster, men Em får TV:n rakt på sig och överlever inte. Efter en månad så vaknar Em upp på ett sjukhus och undrar varför hon är där. Henne föräldrar berättar att hon inte överlevde när hon fick TV:n på sig, men att läkaren fick göra en hjärntransplantion, det menas med att läkarna fick flytta över hennes hjärna till en annan kropp. Hon fick nämligen supermodellen Nikki Howards kropp, för att det hade hänt något med henne exakt samma dag då Em fick TV:n på sig. Det var då Ems liv förändrades, hon fick uppleva att få vara en supermodell, resten av sitt liv.

  Jag tror att bokens budskap handlar om att det är insidan som räknas och inte utsidan, för att Em hade fortfarande sina egenskaper och hon var sig själv fast i en annans kropp.

  SvaraRadera
 13. Förbundsbryterskan Del 3 av 4

  Min bok handlar om Wulf och Sunnia som är tvillingar och har ett speciellt band till varandra och dom är av blodet. Dom ska försöka att förstöra förbundet mellan de underjordiska och blodet. Men först måste dom hitta nolafolket. Till deras hjälp har dom Gytak som hjälpa dom att hinna till nolafolket innan midsommardagen. Sunnia är fortfarande skadad och kämpar för att hålla kvar allt blod i kropen. Men det blir svårare än vad dom trodde och dom möter gamla drömmar och minnen och många underjordiska varelser som vill ha hämnd från deras fars tid. Deras far hade innan han dog då dom var 12 år lämnat över en bit av en karta som föreställer det gamla imperiet som dom nu ska försöka hitta bitarna till..

  Jag tror att bokens budskap är att även om mycket går emot en ska man fortsätta kämpa oavsett vad.

  SvaraRadera
 14. Hur kunde hon

  Den bok som jag har läst handlar om en tjej som heter Dana och hennes syster Heather, boken är verklig och det är Dana som har skrivit det själv. Dana är ett år äldre än Heather. Dana var 5 år gammal när hennes styvpappa våldtog henne för första gången och hennes egen mamma var med och höll fast henne, men det hon inte vet var att det kommer hända flera gånger till. Hon blir våldtagen flera gånger av sin styvpappa och efter ett tag så blir hon och hennes syster Heather även våldtagen av andra pedofiler. Ett tag senare så blir Dana och Heather även våldtagna av sin styvpappa Billys föräldrar, dom och Danas mamma slår och våldtar flickorna. Dana och hennes syster trodde att det var normalt att bli våldtagen och att det hände i andra familjer eftersom dom blivit våldtagna ända sedan dom var små baran av sina föräldrar. När Dana blir lite större och börjar skolan får hon en kompis direkt, hennes kompis hette Michelle. Dana var mycket duktig i skolan trotts våldtäkterna som inget var medveten om. När Dana blir äldre så dör Billy och då blir Dana jätteglad, hon trodde att allt skulle bli bra mellan hon och hennes mamma men då börjar mamman dricka. Dana är ca 16 år nu så hon bestämmer sig för att flytta hem ifrån och bli så självständig som möjligt. När Dana är 17 så träffar hon en man som heter Paul och har 2 barn, hon flyttar in med honom och nu är Dana vuxen och har 2 egna barn med Paul. Nu när hon är vuxen så har hon berättat för Paul att hon blivit våldtagen och dem har sedan gått till polisen och det blev stor uppmärksamhet i hela Scotland när det kom ut. Dana och hennes syster Heather (som också blev våldtagen) har nu sett till så att alla de pedofiler som våldtog dem har hamnat i fängelse.


  Jag tror att bokens budskap är att informera folk att man ska bry sig om sina barn och skydda dem.

  SvaraRadera
 15. Spejarens Lärling: Slaget Om Skandia

  Den här boken är fjärde delen i serien om spejarens lärling.
  I den här boken så följer man Will och prinsessan Cassandra och Halt och Horace på annat håll.
  När Evanlyn(Prinsessan) inte är tillbaka i tid efter att ha gått och kollat snarorna som Will och hon hade satt upp tidigare så går Will till där snarorna är och ser märken av hästar i snön och listar snabbt ut att Evanlyn har blivit kidnappad.
  Will skyndar sig att hinna ikapp dem som har fångat Evanlyn för att kunna försöka rädda henne.
  När Will hittar stället där de har slagit läger så avvaktar han med att göra något tills han har sovit ut, när Will vaknar så ser han att två av männen står och argumenterar när en av dem går fram till Evanlyn som de har bundit vid ett träd, när personen höjer sin sabel för att döda henne så skjuter Will en pil in i mannens arm och räddar Evanlyn.

  Senare i boken när skandierna ska slåss mot temujaierna( de som hade kidnappat Evanlyn) ska ha ett krig så måste Will samla ihop bågskyttar om de ska ha någon chans mot temujaierna som är erfarna bågskyttar.
  När han får reda på att skandierna inte har någon aning om hur man använder en pilbåge så samlar han ihop massor med slavar som hjälper till att skydda Skandia mot inkräktarna.

  Bokens budskap är att man ska ta vara på det man har och att inte gå bakom sitt folks ryggar.

  SvaraRadera
 16. Harry Potter och Fenixorden

  Handling:

  Boken handlar sig förstås huvudsakligen om Harry Potter. Harry såg Lord Voldermort återvända under slutet av hans fjärde år på Hogwarts, men ingen tror på honom. Alla tror att han är en uppmärksamhets sökare och en lögnare. När Harry berättar för Dumbledore (skolans rektor och en mycket god vän till Harry) så tror Dumbledore honom.

  Trolldomsministeriet lägger sig i Hogwarts under Harrys femte år, eftersom de anser att Hogwarts är i så dåligt skick. Men egentligen är det för att trolldomsministern Cornelius Fudge är orolig för att Dumbledore skapar arméer av eleverna för att attackera ministeriet så att Dumbledore själv kan bli minister. Men Dumbledore har aldrig velat ha jobbet, Dumbledore berättade för Fudge vad Harry upplevt med Lord Voldermort och Fudge trodde inte på honom och han blir riktigt arg för att han tror att Dumbledore ljuger. Men Dumbledore försöker bara hjälpa Fudge att göra sig redo för Lord Voldermorts attack.

  Fudge sätter in Dolores Umbridge som överinkvisitor och lärare i försvar mot svart konster. Hon ändrar skolans regler, straffar elever hårt om de gör något fel och gör lektionerna tråkiga eftersom de aldrig lär sig något. I hemlighet skapar Hermione, Harry och Ron en grupp där de lär sig svartkonster i hemlighet utan att något vet. Med Trolldomsministeriets vägran att se sanningen, vresigheten och de elaka påhoppen från människorna i Harrys omgivning och Dolores som förstör Hogwarts måste Harry tygla sin ilska och hålla sig till sanningen.

  Budskap:

  Jag tycker att bokens budskap är att hålla sig till sanningen vad som än händer men även att våga sen sanningen, även hur bitter och dålig den än är. Den handlar också om att inte ge upp, även om det känns som om hela världen är emot dig. /Esther

  SvaraRadera
 17. Box 101

  Handling: Boken handlar om Raphael, Gardo och Råttan, och dom lever på en soptipp och varje dag är en kamp föra att överleva. Men en dag så hittade Raphael en konstig och mystisk påse och han och dom andra förstår att detta är något farligt. Och ska pojkarna som inte har pengar ett hem eller föräldrar, lösa mysteriet innan deras fiender ligger endast några steg bakom dom...

  Budskap: Bokens budskap är ju som att en liten makt kan vinna över en stor. Och att liten kan övervinna stor.

  SvaraRadera
 18. Pojksoldaten

  Boken handlar om en kille som heter Danny Watts som försöker att hitta sin farfar Fregus Watts. Det står i tidningar och de säger på alla nyheter att "Fegus Watts, f.d. SAS soldat är en förrädare" efter han bytte sida i ett knark krig i Colombia. Danny försöker att gå med i militären men när de upptäcker att Fergus är en förrädare så får han inte. Danny försöker hitta och försöka lista ut varför han förrådde sitt land. Danny frågar Fergus gamla vänner men de säger att de inte har sett honom sen Colombia. Danny försöker att spåra Fergus nummer och hittar att han bor i en stuga mitt ute i vildmarken. Under hela tiden som Danny försöker hitta Fergus har han blivit förföljd av ett team som också försöker hitta Fergus, men de vill döda han. När Danny väl hittar Fergus så blir Danny behandlad som om han vore kidnappad. När Danny frågar varför han förrådde sitt land svara Fergus att han arbetade som en spion bakom fiendens linjer. Danny tror inte på det och försöker att övertala Fergus att låta honom gå men han är rädd för att Danny ska berätta för alla vars Fergus befinner sig och att George Fincham (han som är ledare för teamet som bevakar Danny och Fergus) kommer lättare att kunna hitta och döda honom.

  Budskap:
  Buskapet i boken är att man ska kunna lita på sådana som fast än alla tycker illa om han/hon.

  //Arvid

  SvaraRadera
 19. Pojken i randig pyjamas

  Huvud personen i boken är Bruno, han är 9 år och vet ingenting om varken koncentrations läger eller judar. Och den här boken utspelar sig på den tiden då koncentrations läger fanns. Bruno tvingas flytta från sitt hus i Berlin till ett hus ganska nära ett koncentrations läger. På det nya stället har han absolut inga vänner tills han träffa Shmuel. Pojken som lever ett ganska konstigt liv i andra sidan av stängslet. Shmuel har randig pyjamas precis som alla andra på andra sidan stängslet. Shmuel var jude. Jag tror budskapet i den här boken är att alla är lika värda oavsett dess religion eller liknande.

  //Ronja

  SvaraRadera
 20. Spejarens Lärling: Den Hemsökta Skogen

  Den här boken är den femte boken i Spejarens Lärling serien.

  I den här boken så har det gått 5 år sedan Will slöt avtalet mellan Skandia och Araluen.
  Will är nu en fullfjädrad spejare och fått sitt eget landskap där han ska ta över efter den förre spejaren som tjänstgjorde där.
  Och det dröjer inte länge förrän hans barndoms vän Alyss kommer till Will och meddelar honom att han genast ska fara och prata med Halt och Crowley som har ett uppdrag åt Will.
  Wills uppdrag är att fara till landsbygden i norr som en gycklare och ta reda på information om de konstiga fenomen som har hänt där den senaste tiden.
  Folk säger att det är Malkallam som orsakar alla de här fenomenen som är till exempel mystiska ljussken och mystiska ljud.
  Nu måste Will kolla om det finns en logisk förklaring till de här fenomenen eller om det är som folket tror att det är trolldom.
  För att ta reda på det måste Will övervinna sin egen skräck och ta sig in i dysterdalsskogen där alla händelser har hänt och där det sägs att Malkallam bor.

  Bokens budskap är nog att man inte ska sprida falska rykten och att en person behöver inte alltid vara så som man tror att den personen är från början.

  SvaraRadera
 21. Spejarens Lärling: Macindaws Fästning

  Den här boken är den sjätte i Spejarens Lärling serien.
  Den här boken är en direkt fortsättning från den 5:te boken.
  Will måste nu inta Macindaws fästning för att Sir Keren har tagit över fästningen och håller Alyss fången där.

  Will har ju nu även Macolm(Malkallam) och hans vänner som han tar hand om i sin glänta i dysterdalsskogen som kan hjälpa honom med att inta fästningen.
  När även Horace kommer och hjälper till med det och Will hittar en Skirl och hans besättning strandade så har han ju fått ihop en liten armé av Skandier som kan hjälpa Will och Horace med att inta fästningen.

  I slutet av boken så får man även reda på att Will och Alyss är kära i varandra men inte törs erkänna det för varandra tills Alyss skriver att hon älskar Will i ett brev.

  Bokens budskap är att allt och alla kan hjälpa till med något.

  SvaraRadera