måndag 10 december 2012

Denna vecka vill jag att ni funderar kring följande fråga när ni läser era böcker om andra världskriget:

Vad får du veta om hur samhället såg ut under denna tid?


43 kommentarer:

  1. Anton E Pojken i randig pyjamas...
    Dom rika under andra världskriget hade flera olika hemhjälpare dom kunde t.ex ha en som städa, en som laga mat och en lärare om man inte bodde nära en skola.
    Men i den här boken får man inte veta så mycket som samhället det är mera om hur pojken i boken har det och hans liv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad bra du har skrivit Anton. Du har beskrivit kort men ändå bra :D

      Radera
  2. Johannes:
    Vad får du veta om hur samhället såg ut under denna tid?
    Jag får reda på dom stora skillnaderna på Tysklands arbetarklass under den tiden. Man behöver inte vara särskilt rik för att ha en eller flera hemhjälpare. Det lilla man får veta om Tysklands samhälle är att dom flesta har det ganska bra ställt trots att den ekonomiska krisen, fast det är svårt att säga då man endast får se ur en enda persons synvinkel och han är väldigt rik.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra skrivet johannes!
      mycket utförligt skrivet!

      Radera
    2. Kort och bra berättat. Man förstår vad du menar. Det var bra skrivet :)

      Radera
    3. bra skrivet Johannes men hur var det för alla för han kan inte varit ensam på lägret eller vars han en är.

      Radera
    4. Tack markus, här får du en kanin
      (\-/)
      (='.'=)
      (")-(")o

      Radera
  3. Just nu i boken så är Anne Frank och hennes familj och några andra i princip instängda på vinden så de får egentligen inte veta någonting av vad som händer utanför. De blir bara tillsagda att vara tysta och inte röra sig när de är instängda. De hör hur det smäller utanför men vet varken hur nära skotten är eller hur det ser ut utanför huset där de tillbringar sina dagar. De får heller inte bra tillgång till mat eller annat som man måste ha för att kunna leva!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad duktig du är Elin :)

      Radera
    2. Skillnaden mellan din och min bok är att din bok handlar om judar medan min handlar om "renrasiga" tyskar så deras liv skiljdes på många olika sätt. Anne Frank levde instängt i Tyskland och Sophie var mycket mer fri även fast hon var tvungen att arbeta för Nazisterna. Din bok är också skriven ur en persons perspektiv medan min är skriven från olika människor som berättat om vad som hände och hur de hade det. Deras livsvillkor var helt olika, Sophie levde fortfarande ett ganska normalt liv och blev inte så påverkad av kriget, hon var insatt i allt som hände och politiska frågor medan Anne inte visste mycket om vad som hände i världen utanför.

      Radera
  4. Att judarna hade det svårt. Dom gjorde en system av något slag att t.ex om Tyska militärer skulle komma skulle judar skota snö om det var vinter för dom. Judarna var också tvungna att flytta från sin stad det var bara några som fick stanna kvar för att jobba på fabriker. Dom blev sända till Ghetto områden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad duktig du är Markus! :) och vacker tröja har du oxå

      Radera
  5. Just nu handlar boken om Magda och hennes 3 kompisar och hennes moster/faster. Dom har just fått en lägenhet att dela på i Gislaved. Man har inte fått veta riktigt hur det såg ut i samhället utanför lägenheten men har läst om när dom gått på fik och vanliga mataffärer så jag antar att samhället inte är så risigt!

    SvaraRadera
  6. A-6171 Ett judiskt levnadsöde

    Under Ferenc fångenskap på lägren gick många rykten om att Tyskland höll på att förlora kriget. Men man vet inte om dom var sanna. När Ferenc blivit befriad från alla läger flyttar han tillbaka till sin hemort. Sedan flyttar han vidare tiil Budapest. Det är ont om mat och inflationen är mycket hög. En spårvagnsbiljett kunde kosta en miljon pengö, den ungerska myntenheten.

    I Budapest var flera kvarter sönder bombade och man fösökte bygga upp ett nyttt samhälle.

    Ungern blev kommunistiskt och Ferenc bestämde sig för att fly, vilket var mycket farligt eftersom att om man blev upptäckt blev man skickad till ett arbetläger eller straffad med döden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra sara! väldigt bra förklarat om hur det var men du hade kunnat berätta mer om hur det ser ut inte bara att det är bombat :D:D:D:D:D:D:D: :):):):):):):):):):)): ;D;D;D;D;D;D;D; :P:P:P:P:P

      Radera
    2. Bra att du förklarar att ett nytt samhälle skulle byggas upp :)

      Radera
    3. Bra jobbat!
      här får du en kanin
      (\-/)
      (='.'=)
      (")-(")o

      Radera
  7. Jag får veta att det var väldigt orättvist. Folk blev behandlad olika, t.ex judar. Fattigt var det också, de fick knappt mat på bordet. Efter kriget var allting väldigt begränsat, soldater fanns vid gränsen till de andra länderna så att ingen hade någon chans att ta sig över. Precis som det var i Tyskland så steg priserna för varje dag. Den lilla summa pengar han fick räckte inte. Han bestämmer sig för att flytta till Sverige. Där är skolan gratis och det fanns människor som ville ha honom där. Där vill han bli läkare precis som sin far. Han är väldigt säker på att samhället är mycket bättre i Sverige.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra skrivet! Hur har de andra människorna runt omkring honom påverkats? Var han den enda som ville fly till Sverige? Hade han hört att det var bättre i Sverige eller var det bara något han trodde?
      Bra att du fick med varför han ville ville fly till Sverige och hans egna åsikter om det.

      I jämförelse med min bok så verkar denna bok ha med budskap eftersom han varit medveten om att folk skulle läsa denna bok, Anne Frank däremot visste inte att hennes dagbok skulle bli världskänd.
      Men annars så handlar böckerna säkert om ungefär samma sak.

      Radera
  8. I Anne Franks bok så händer inte mycket just nu. De sitter inlåsta på vinden ovanför kontoret, de lever i skräck för att bli upptäckta. Dom hör att det händer en massa utanför bostaden men kan inte kolla vad som sker. De är nog Hitlers trupper som patrullerar igen.
    Det är typ allt som händer just nu men jag antar att det kommer bli mer intressant snart.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har fått med de som händer i stora drag. Du kanske kan beskriva lite mer utvecklat vad som händer, hur de känner mm. Jag vet att i börja så får man inte veta så mycket, och den är ganska tråkig att läsa, för de händer inte så mycket utan de är bara där hemma.

      Radera
  9. Nu har de som blev utvalda just kommit till Weisswasser, där de ska arbeta och slava i en fabrik. De blir bevakade av en Kommandoführerin. De vaknar fem på morgonen för att klä på sig och sen samlas de för att tillsammans marschera till fabriken som ligger en halvtimme bort. På fabriken blir dom placerade i olika avdelningar. Det är inte lika hårt här som det var innan de fördes hit, om de gör något bra här kan de till och med få beröm. Även fast de inte lever bra, så hade Margo och hennes vän Eva inte kunnat tänka sig bättre än det här. Med tanke på hur de blev behandlade på ghettot. Så för Margo och resten av kvinnorna/tjejerna som blev valda så har deras samhälle bara påverkats till det bättre.
    Men jag tycker ändå att det verkar vara distrikt och så, allt måste vara på ett visst sätt osv. Det verkar som att de aldrig för göra som de själv vill, utan allt är som på ett schema och de har hela tiden någonting att göra. Men det kanske är för att man jämför med hur man har det nu ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra skrivet, texten var väldigt detaljerad så man fick veta väldigt bra vad som hände för dom. Men du skulle kunnat skriva vad som hände efter kriget.

      Radera
  10. Sophie levde ett ganska bra liv eftersom hon inte hade några stora problem med pengar. Hela hennes familj hade det ganska bra och de hjälpte även andra människor som hade mindre pengar med mat. Samhället var väldigt påverkat av propaganda från nazisterna och Hitler lyckades få många människor att hålla med om att det var rätt att kriga och att tyskarna var den starkaste rasen. Trots det lyckades Sophie och hennes bror se att det var fel det som pågick i landet och hur judarna behandlades. Tyskarna hade själva inte heller mycket att säga till om, Sophie var tvungna att avtjäna en krigstjänst som lärare innan hon kunde börja studera på universitet och hennes pojkvän blev utskickad som soldat i kriget. Ungdomar var även tvungna att gå med i den nazistiska organisationen Hitlerjugend där renrasiga tyskar från 10-18 år skulle få nazisternas syn på politiken.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra jobbat!
      Det här är en kanin
      (\-/)
      (='.'=)
      (")-(")o

      Radera
    2. Skillnaden mellan våra böcker är att min bok är en dagbok och man får läsa utifrån en persons tankar och deras samhälle. I din bok är det mer fakta om kriget, vad som var rätt och vad som var fel. Min bok handlar om en tjej som är jude och lever gömd för att inte bli dödad men i din bok är det en tjej som är från Tyskland och behöver därför aldrig vara rädd för att bli dödad hon tillhör de så kallade "renare" folket. Det är två helt olika böcker eftersom tjejerna i böckerna lever med helt olika livsvillkor från två olika delar. Tjejen i din bok var egentligen emot tyskarnas men var tvungen att jobba för Nazisterna, Anne Frank i min bok kunde inte göra annat än vara gömd och hoppas på att överleva. En likhet jag kommer på mellan våra böcker är att det handlar om tå tjejer som vill kämpa för vad som är rätt och fel men med olika förutsättningar att göra det på.


      /kruttan

      Radera
  11. ... Vad mina ögon har sett & Ingen väg tillbaka

    I Sverige efter kriget hade alla det bra och det fanns gott om mat. Caféer och restauranger hade öppet och flyktingarna lärde sig snabbt svenska och började handla mat.
    Magda hade blivit räddad av Raoul Wallenberg. Hon återvände aldrig till Ungern, hon stannade i Sverige och gifte sig och fick barn. I Sverige var allting annorlunda, allt var fridfullt och ekonomin var ända ganska bra med tanke på att det hade varit krig. Flyktingarna hade ändå vissa begränsningar. Dom var tillexempel tvungna att bo i den stad dom blivit placerade att bo i, tillsammans med andra flyktingar delade man på en lägenhet. Men om man gifte sig fick man flytta. Så dom flesta strävade efter att träffa någon, när kriget var helt slut kunde man förstås åka hem till sitt hemland.
    I Sverige behövde man inte vara speciellt rik för att äga en bil, men i Ungern var det helt otroligt om man såg en bil. Alla sprang fram till bilen och tittade på den.
    I Ungern var det strikta regler i skolorna precis som i Sverige på den tiden. Gjorde man något dumt fick man en örfil av läraren och en hård bestraffning av sina föräldrar.
    Före kriget hade Magda det bra hemma, pengarna räckte precis och dom var aldrig hungriga. Men när kriget började så var det annorlunda. Pengarna försvann ur deras händer och alla fick lika mycket. Och det var väldig väldig lite. Dom som inte var nog starka eller hade otur dog. Efter ett tag får Magda och hennes syster Eva och deras kusin fara till ett annat ställe. Där fick dom jobba på en fabrik. Dom hade det bättre då. Dom fick vara två och dela på en säng och dom fick stövlar och kläder. Alla var sjuka och det gick inte att fly. Men dom fick fortfarande inga pengar. Dom hade ändå inte kunnat göra något av pengarna, det fanns ingenstans att köpa något.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra jobbat, här får du en kanin:
      (\-/)
      (='.'=)
      (")-(")o

      Radera
    2. Bra skrivet och mycket detaljer. Du förklarade bra hur de hade det. Suuuuuperb :p

      Radera
  12. Pojken i randig pyjamas

    Man får inte veta särskilt mycket om samhället i boken eftersom att den bara handlar om Bruno. Man får bara vet hur hans familj har det. Brunos familj var i alla fall rika och de hade flera hemhjälpare, en till varje arbete nästan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra svarat det är svårt att få reda på något i den boken om samhället men du lyckades ändå

      (\-/)
      (='.'=)
      (")-(")o

      Det här är en kanin

      Radera
  13. ...Vad mina ögon har sett.

    Samhället i början av boken var inte så bra det va ont om mat och pengar. Ju längre in i boken man kom ju fattigare blev det. Tills i slutet av boken då dom kom till Sverige då kriget hade slutat. Sverige hade klarat sig från kriget lindrigt och det märktes på landet. Det fanns restauranger och caféer det Svenska röda korset hjälpte flyktingarna att få jobb och ställen att bo på och hjälpte dom lärde sig Svenska.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra skrivet och bra sammanfattat! Det behövdes inte så mycket för att man skulle fatta hur du menade. Jag läste ju samma bok & tyckte precis samma så. Det var bra! :)

      Radera
  14. Anne Franks dagbok....
    Deras liv var som sagt väldigt begränsat, att vara inlåst i ett litet kontor kan inte ha varit så bra. Man hade inte möjligheter till att utbilda sig särskilt bra eller leva ett fritt liv utan att vara rädd hela tiden. Dem som levde gömda på kontoret fick inte veta särskilt mycket om hur samhället såg ut under den tiden. Som man kan förstå så blev stämningen ganska spänd efter ett tag. Medan dom var tvungna att begränsa sig så. Dem fick inte kolla ut genom fönstret och inte spola på toaletten göra några höga ljud, medan de jobbade folk på kontoret.Dom fick gå runt i strumpor för att deras fotsteg inte skulle höras. Att dem var tvugna att vara så försiktiga, all rädsla och längtan efter att få gå fritt ute på gatan förändrade dom åtta personerna.
    Dem hör ju hur de låter ute, alltså bilar som kör i hör hastighet och bomber om faller ner på gatorna. Ibland tittar Anne ut ur fönstret när hon kikar bakom mörkläggnings gardinen.

    Man märker tydligt att den här boken påverkats av andra världskriget, det är ju på grund av kriget som dom åtta personerna måste gömma sig. Varje dag lyssnard de spänt på nyheterna och hoppas på att invasionen skulle komma, men de hände aldrig.
    Det blev bara värre och värre för judarna, dom blev tvungna att sätt fast en smutsgul stjärna där de stod jude, på sina kläder i brösthöjd på vänster sida, så den syntes. Stjärnan var inte grattis utan kostade 4 cent styck. Dessutom började man skylta på parkbänkar, cyklar, spårvagnar med skyltar där de stod ”förbjudet för judar”. Man fick inte ens umgås med såna som var judar.
    Judarna som var gömda var beroende av andra människor som kom med mat, hjälpte dem att gömma sig mm. Man var dessutom liv rädd för att någon skulle skvallra.
    Moa 9a

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jättebra sammanfattat och du har fått med känslor och sånt där. Jag kan inte komma på någonting som du hade kunna göra bättre än såhär.

      Radera
  15. Anne franks dagbok

    Man får inte veta så mycket om hur samhället ser ut eftersom att dom bara sitter inne och gömmer sig i deras nya hemliga hem så de föklarar inte nånting förutom i början med att judar måste gå på särskilda skolor och handla på särskilda ställen och sånna grejer men ingenting annat.

    SvaraRadera
  16. boken handlar om ferenc göndör och hans liv i det antijudiska samhället, sen flyttas han till auschwitz där han får arbeta på olika ställen. budskapet: ge aldrig upp

    SvaraRadera
  17. Anne Franks Dagbok

    Livet som jude var väldigt begränsat under denhär tiden. Judar fick inte vara utomhus efter 8, dom var tvungen att handla på speciella judeaffärer och gå i judeskolor. Samt att på t.ex vissa parkbänkar fick inte judar sitta. Livet var väldigt svårt på denna tiden, som jude riskerar du livet varenda dag och du har väldigt många regler att följas och om dom bryts så betalar dom med döden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra svarat här får du en kanin till middag

      (\-/)
      (='.'=)
      (")-(")o

      Radera
  18. A- 6171

    Dom har det bra i början innan kriget börjar. Då får dom inte vara med i tex skolans fotbollslag, din måste bära en stor gul stjärna på sin tröja. Sen är det ju när dom hamnar i koncentrations lägret och då var det ju inte så bra. Dom blir misshandlade, får ingen mat och blir omänskligt behandlade.

    SvaraRadera
  19. Anne Franks dagbok

    Man fick inte veta så mycket om hur samhället såg ut för att Anne Frank och hennes familj bor instängda och gömda på en vind. Deras liv är väldigt begränsat och det finns inte så mycket mat. Varje dag så lyssnar de på nyheterna och hoppas på att det ska hända något, men det blir bara värre för judarna. De hör skott och hur det smäller utanför, men de vet inte hur nära det är.

    SvaraRadera