måndag 3 december 2012

Hej 9A!

Ni har nu kommit en bit i läsningen av era böcker om andra världskriget och jag vill att ni allihopa skriver en kort resumé av handlingen i just den boken du läser.

Fundera också kring bokens budskap. Vad vill författaren förmedla?

Skriv nedan i kommentarsfältet. Glöm inte skriva namn.

Jag vill att ni gör detta under v. 49, senast fredag den 7/12.

28 kommentarer:

 1. boken handlar om en jude som hamnar i Auschwitz där han får jobba och försöka överleva, hans familj är där också och han försöker hitta dom.
  han flyttas till olika arbetsställen. För tidigt för att veta något budskap... /gustav

  SvaraRadera
 2. Anton E Pojken i randig pyjamas
  Av det jag läst så handlar boken om en pojke som bodde i Berlin men var tvungen att flytta till auswitch för hans pappa var nazist. Pojken tycker inte alls om det nya stället och han går och undrar dag in och dag ut på vad dom små tälten men pyjamas klädda människorna är.
  Budskap: Bokens budskap kan jag inte komma på riktigt än har bara läst halva boken men jag tror budskapet är att man måste leva sig in i situationen.

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. ''A-6171'' Boken handlar om Frederic Göndör, en jude, som blir tagen av nazister till ett koncentrationsläger där han får kriga för sin överlevnad. Han måste samtidigt leta reda på sin familj.

  Budskapet måste vara att judar hade det svårt för i tiden och att rasism höll på redan då och att det fortfarande gör det. // Jesper

  SvaraRadera
 5. Johannes pojken i randig pyjamas
  Boken handlar om en pojke som heter Bruno. Han tvingas att flytta från sitt barndomshem i Berlin för att hans pappa är militär och får jobb i Auschwitz. Bruno tycker inte om det nya hemmet, det finns ingen att leka med och huset är tråkigt.
  Men en dag så får han syn på massa barracker och människor runtom, inte långt från deras hus. Fast han märker några konstiga saker: Alla har på sig randiga pyjamaser, det är ständigt militärer runt dom och det är stängsel så långt han kan se. Han bestämmer sig för att gå på upptäcksfärd längs stängslet och träffar då en annan pojke i samma ålder som han, Schmuel. Han är en jude och bor på andra sidan stängslet. Dom berättar historier för varandra om deras liv och blir bra vänner.

  Författarens budskap är att vi ska förstå hur det var för dom utsatta under förintelsen, ur flera personers synvinkel. Pojkarna är oskyldiga och bryr sig inte om religion eller ursprung, dom vill bara vara vänner och leka.

  SvaraRadera
 6. Anne Franks Dagbok:

  Anne Frank berättar om hennes liv innan andra världskriget. Hon tycker om sin pappa väldigt mycket, man får inte veta så mycket om andra familjemedlemmar. Anne Frank längtar efter att bli "vuxen" kvinna. Hon berättar om hur det är att vara gömd och vad det innebär. Under dagarna får de inte röra på sig eftersom de under dagarna är arbetande människor som arbetar i kontoren som är på de undre våningarna. Husen är långa och smala, Anne är gömd högst uppe på vinden där det är ett litet utrymme och väldigt trångt för så många människor att leva på. Längre än så har jag inte kommit i boken

  Bokens budskap är att Anne vill berätta hennes historia om en händelse hon varit med om i hennes liv som hon egentligen inte tänkte att flera människor skulle få reda på hon skrev dagbok som vilken människa som helst och just hennes dagbok blev känd och läst av många människor.

  Elin

  SvaraRadera
 7. ''Pojken som överlevde förintelsen''

  Boken handlar om en liten pojke som får uppleva bland de grymmast sakerna i värden. I koncentrationslägren fick Thomas (pojken) och hans pappa vara tillsammans men dom skildes och hans pappa fick gå till en gas kammare. Men Thomas fick fara till sjukstugan. Sen när han jobbade fick han se sin mamma och båda var så glada att dom levde men han sa att pappa är död. /Måns

  SvaraRadera
 8. ...vad mina ögon har sett

  Margo är en flicka som alltid har bott med hennes familj. Men en dag blir de skickade därifrån, dom får bara ta med sig en omgång kläder och en viss mängd mat. De förs till ett ghetto men hundratals andra människor. Där får de leva som skit, både dag och natt vaktas de av gendarmer. Margo har nu kommit ifrån sina föräldrar och vet inte vars de håller till eller hur de mår, eftersom att hennes mamma är gravid så vet hon inte hur det kommer bli. Men hoppas så klart på det bästa! Det är ett antal flickor som blir "utvalda", för att få fara iväg och slava på en fabrik, Margo är en av de valda. De flickorna som far dit kommer få slita, slita som djur. Men dom kommer klara sig!

  Budskap: Författaren Magda Eggens vill förmedla till människorna som lever nu hur det var att vara med om det och berätta att det inte är någonting man vill gå igenom. Hon kanske vill att vi/de lägger en tanke på hur bra vi har det nu jämfört med då.

  SvaraRadera
 9. ... vad mina ögon har sett:
  Författaren heter Magdolna Eggens. Det är hon själv som är huvudpersonen i boken. Hon var 20 år när hon och hennes familj åkte iväg till järnvägstationen för att sedan föras vidare i boskapsvagnar till koncentrationslägret i Auschwitz.
  Magdas Mamma som är gravid i sista månaden och hennes lillasyster Judith gasades direkt ihjäl. Pappan dog på ett annat koncentrationsläger. Magda och hennes syster Eva kämpar för livet medan dom söker efter sina familjemedlemmar. Dom hoppas på att dom ska vara vid liv fast dom innerst inne vet att dom är döda.

  Magda har skrivit böcker om sina egna upplevelser och erfarenheter. Hon gör allt för att förintelsen inte ska hända igen. Hon vill att människor nu ska förstå hur hemskt det här var.

  SvaraRadera
 10. Andra världskriget, vi får följa med en pojke och hans familj hur dom kämpar för att överleva, hur tyskarna håller på.
  Alla han vänner dör för att dom inte lyder.
  /Anton L

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra Anton, du har förmedlat hur det gick till under bokens gång och vad som hänt. Ser fram emot dina nästa recension. RIS OCH ROS

   ROS: Bra stavat, bra grammatik.
   RIS: Korta ner texten lite nästa gång bre, skisksi nä du kunde skrivit lite längre antar jag men du är duktig som du är. <3

   Radera
 11. Jag tror att bokens budskap är att aldrig ge upp. Han har hamnat på ett förintelseläger men han slutar aldrig tro och leva. Även i de värsta situationer då han är på väg att ge upp så hittar han något som ger honom kraften att fortsätta. Detta får mig att förstå hur bra jag har det. Även om man har det jobbigt så ska man fortsätta kämpa. Ingen ska få ta ifrån en människa rätten att leva.
  // Evelina "A-6171"

  SvaraRadera
 12. Jag läser Anne Franks dagbok som handlar om en judisk familj i andra världskrigets miljö, hon och hennes familj gömmer sig i en byggnad som hennes pappa jobbar/jobbat i vet inte riktigt men dom gömmer sig där och dom har en bokhylla för dörren där dom är för att ingen ska kunna hitta dom för då åker dom till förintelse lägret. Hon skriver mest om sitt vardagsliv vilket är gankska tråkigt eftersom att jag vill veta mer om kriget än om när dom äter och bråkar. // Eddie

  SvaraRadera
 13. Boken handlar om Oskar Schindler som är en affärsman som offra sin förmögenhet för att försöka rädda så många judar han kan. Jag har kommit så långt att han har börjat sin fabrik i Polen och så har han träffat några judar han kommer rädda.
  Det är för tidigt för budskap för att jag har inte kommit så långt i boken./ Markus Ask

  SvaraRadera
 14. ... vad mina ögon har sett.
  Handlar om en tjej som heter Margo och är jude.
  När Hitler kommer till makten och börjar ta ifrån judarna sina hem blir Margo och hennes familj utslängda från sitt hem och får fara till ghetto det va ett ställe där det va flera judiska familjer som fick bo innan dom fördes till konsentrations lägerna. När dom hade varit i ghetto ett tag fick dom fara med tåg till ett konsentartions läger. Vid konsentrations lägret delas dom upp i olika grupper där delades hon ifrån sin familj den ända som hon fick åka med från sin familj va hennes lillasyster Eva. Eva och Margo fick bo i en barack med fler andra judiska flickor i samma ålder. Där fick man inte särskilt mycket mat man fick bara en liten brödbit och lite soppa som va lika späd som vatten. En dag när ss-soldaterna fråga vilka som ville fara till en fabrik och jobba räckte både Eva och Margo upp handen och båda fick fara. Dom kom till en fabrik där dom gör glödlampor, dom jobbar där tills kriget tar slut och dom får fara till Sverige där röda korset tar hand om dom.
  Jag tror att författaren ville förmedla hur det va och leva på tiden och att det inte är något man vill gå igenom, och för oss som läser att förstå hur bra vi har det nu idag. Men framför allt berätta så att man kan undvika att det händer igen.
  // Lisa

  SvaraRadera
 15. Anne Franks dagbok

  I boken berättar Anne Frank om hur det var att leva som jude i början av andra världskriget. Dem var till exempel tvungna att gå i judeskolor och handla i judeaffärer. Hon bor gömd på vinden i ett långt och smalt våningshus med hennes familj. På dagarna får dom inte gå omkring och röra på sig, för att det jobbar människor i kontoren som är på de nedre våningarna då. Anne skriver om allting som händer i hennes dagbok ”Kitty”.

  Bokens budskap är att berätta hur orättvist och dåligt judar behandlades under andra världskriget. De fick bo gömda och trångt för att inte hamna på något koncentrationsläger eller i något arbetsläger. Jag tror att man vill att människor idag ska förstå hur hemskt det var under kriget.

  SvaraRadera
 16. Pojken i randig pyjamas

  Boken handlar om Bruno som är 9 år. Han och hans familj måste flytta från deras hem i Berlin till Auschwitz för att Brunos pappa är militär(?) och får ett jobb där. Bruno gillar inte det nya huset, han tycker att det är tråkigt och han har inga vänner som han kan leka med. Men en dag så ser han massa människor som bor innanför ett stängsel i små baracker en bit bort från huset. De har likadana randiga pyjamas allihop och de blir bevakade av militärer hela tiden. Bruno funderar på vad de gör där och bestämmer sig en dag för att gå på upptäcksfärd runt stängslet. Han träffar Schmuel som är lika gammal som honom, och de börjar prata med varandra.

  Bokens budskap är att man ska få reda på hur dåligt människor behandlades bara för att de var annorlunda. Men Bruno brydde sig inte om Schmuels ursprung eller religion och han visar att sånt inte spelar någon roll, utan alla är lika värda.

  SvaraRadera
 17. ”A-6171”

  Boken handlar om bokens författare Ferenc Göndör. Han bodde med sin familj i Ungern tills han blev ungefär 15 år. Då blev alla judefamiljer i hans stad uteskorterade till olika läger i Tyskland. Hans familj splittrades. Hans gammel faster gick direkt in i döden. Kvinnor och män blev uppdelade och Ferenc fick komma till ett arbetsläger.

  Bokens budskap: Jag tror att författaren vill förmedla hur det kändes att uppleva något sådant här hemskt och att han vill att det inte ens ska hända hans värsta fiende.

  SvaraRadera
 18. Anne Franks dagbok

  Denna bok handlar om ungefär 2 år av Anne Franks liv. Hon skriver mellan 13 och 15 år ålder och där boken tar slut så avlider hon. Anne är jude och lever ett tufft liv då hon måste gömma sig konstant.
  Samhället som dom bor i har stränga regler mot judar, de får till exempel inte åka spårvagn eller cykla. De måste handla i "judeaffärer" och de måste gå i judiska skolor för att de inte får vistas med de fullt "rena" invånarna.
  Anne hade ju verkligen inte räknat med att hela världen skulle kunna läsa hennes dagbok, hon skrev nog bara den för att hon själv skulle ha något att göra eller för att lätta på hjärtat. Det kan också vara så att budskapet i boken är att visa att judar blev orättvist behandlade.

  SvaraRadera
 19. ”Anne Franks dagbok”

  Anne Franks dagbok är en självbiografi som handlar om hennes liv som jude. Boken börjar när hon fyllt 13 år och får en födelsedags present av sin pappa, de är en dag bok. Hon döper dag boken till Kitty och skriver i den allt om allt hon känner och vad som händer. Hon skriver rättare sagt om sitt liv. De som händer är att hon och hennes familj måste fly från nazisterna i Holland. Dels så måste dom gömma sig för att Otto (Annes pappa) får ett brev där de står att Margot (Annes syster) kommer skickas till ett koncentrationsläger, och de vill familjen ju inte riskera. Så dom gömmer sig på ett kontor där Otto har jobbat. Ditt flyttar också Ottos gamla jobbar kompis Herr Van Daan efter ett tag med sin familj.
  Man får läsa boken ur dagboks perspektiv, alltså får man (leva sig in i dagboken).

  De hon vill tala om med boken är nog hur dåligt alla judar blev behandlade under andra världskriget. Deras liv blev så begränsat, de fick liksom inte leva något riktigt liv.

  SvaraRadera
 20. "Ingen väg tillbaka" handlar om 6 flickor som bor i en flyktningslägenhet i Gislaved. Dom försöker att förtränga allt som hände innan förintelse, koncentrationslägret och tågtransporterna. Så småningom börjar dom prata om det och börjar leva ett fritt liv i landet som inte drabbades av kriget. Dom fick jobb på en gummifabrik. Men mest av allt ville dom lära sig språket och möta kärleken. Det författaren vill tala om för dom som läser boken är nog hur grymt människorna levde förut, hur fattiga dom flesta var osv.

  SvaraRadera
 21. "Sophie Scholls korta liv"
  Boken handlar om Sophie som är en ung tjej som levde i Tyskland. I boken får man följa hennes uppväxt och hur hon gick med i motståndsgruppen Vita Rosen som hennes bror grundade, hur hon kämpade mot nazismen och senare offrade sitt liv för friheten när hon bara var 21 år gammal.

  Bokens budskap är att man ska förstå hur det var att leva i Tyskland under den här tiden och att vi inte ska glömma bort vad som gjorde att andra världskriget startade. Men också att vi måste stå upp för våra åsikter.
  /Malin

  SvaraRadera
 22. Anne Franks dagbok:
  Boken handlar om Anne Franks liv under och innan kriget, hur dom lever gömda från nazisterna i ungefär 2 år. Man får läsa Anne Franks anteckningar om hur dom lever gömda och hur det var på den hemska tiden. Dom gömmer sig i en kontorshus, och dom gör detta för att Annes syster Margot skulle bli skickad till ett koncentrationsläger.

  Budskapet med boken är att man ska förstå hur det var på Tyskland under andra världskriget, att gömma sig på en vind i 2 år och riskera döden varenda dag är inget drömliv precis. Även fast boken inte är helt direkt översatt från hennes dagbok så tycker jag att de är väldigt bra skrivet för en tjej i hennes ålder.

  SvaraRadera
 23. och självklart för att dom också riskerar döden, men hade dom bott hemma så hade dom bara kommit och hämtat Margot. Skrev lite knaseligt

  SvaraRadera
 24. A-6171!!!

  boken handlar om ferenc göndur och hans hårda år i auschwitz.
  boken börjar med hans uppväxt men det är när han är 15 han skickas till auschwitz, där får han jobba på olika ställen och andra läger. många av hans vänner och familj dör, han måste stjäla bröd för att överleva. han måste gå den långa marschen från auschwitz till buchewald, i marschen så dör hans bästa vän och han överlever knappt men strax därefter så kommer amerikanska soldater och räddar alla och han får åka hem, där han får leva med sin faster för hans familj dog...

  ordspråk: ge aldrig upp

  SvaraRadera
 25. Boken "Sophie Scholls korta liv" handlar om Sophie Scholl spm levde i Tyskland under andra världskriget. Hon tycker att det nya Tyskland är orättvist mot judarna och att allt bara har blivit dåligt så hennes storebror Hans Scholl och några andra startar en motstånds grupp som heter "Vita rosen" som Sophie senare går med i. Vita rosen kämpade för friheten i Tyskland och ville ge folket något att tro på men alla visar sig gå åt ett annat håll än det dom ville.

  SvaraRadera