måndag 26 oktober 2015

Det osynliga barnet - LektionsbankenAlldeles ganska precis lagom till att vi avslutat arbetet med Det osynliga barnet med år 9 så hittade jag den här uppgiften på nätet:

Lektionsbanken - Det osynliga barnet

Lektionen är inskickad av Fredrik Sandström på Gäddgårdsskolan i Arboga. Jag har alltid känt när jag har arbetat med eleverna med textsamtal till Det osynliga barnet att det finns så mycket att samtala om och så många olika infallsvinklar. Med hjälp av denna uppgift känner jag att jag nästa gång kan utveckla det arbetet ytterligare.

Tänk så fantastiskt när vi lärare kan dela med oss till varandra av de goda exemplen!
Bildresultat för det osynliga barnet tove jansson

2 kommentarer:

 1. Hej tanten!
  Jag vill bara tacka dig nu efter 20 år. Om du inte hade hackat på mig och behandlat mig med ironi så hade jag aldrig utvecklats till den personen som jag är idag. Tack vare dig vet jag nu att man inte kan behandla personer som man vill, utan man måste tänka på deras känslor.

  Jag har otroligt bra kontakt med Munin familjen och jag hälsar ofta på dom. Idag jobbar jag med välgörenhet och barns känslor. Jag lär och hjälper dom som blivit osynliga eller dom som fått dåligt självförtroende på grund av ironi eller mobbning.

  I dag är jag lyckligt gift och har sju barn. Vi bor i en stor villa ute på landet. Jag har uppfostrat mina barn i motsatsen till hur du uppfostrade mig. Alltså med kärlek och med vänlighet, så att dom förstår att man ska behandla personer som man möter med en trevlig attityd.

  Mvh Ninni, 21/10-1982
  Av: Basgrupp 2

  SvaraRadera

 2. Det osynliga barnet i dagens samhälle

  Tove Jansson skriver i sin bok “Det osynliga barnet” att personen i boken blir behandlad med ironi, till sist blir personen helt osynlig.


  I dagens samhälle så finns det osynliga barn, inte fysiskt men psykiskt. En person som är osynlig i dagens samhälle blir oftast ignorerade, folk lyssnar inte på de och kanske helt enkelt inte lägger märke till de. Att alla får säga sina åsikter är ju väldigt viktigt, ingen ska behöva känna att det kommer en massa konsekvenser för att man tycker det man tycker. Det är ju väldigt dåligt att behandla människor på det sättet. Vissa människor vill ju vara för sig själv, men det ska ändå inte betyda att de ska sjunka i värde i andras ögon. Alla som sitter ensamma kanske inte vill vara själv, det är kanske bara det att de inte vågar gå fram och prata med någon. Man ska inte dra förhastade slutsatser att de som sitter ensamma vill vara ensamma.


  För att ingen ska känna sig osynlig så ska man tänka på hur man behandlar olika personer. Att bara prata med någon en kort stund kan göra någons dag bättre. Om någon sitter ensam så är det ju bra om man går och pratar med den personen. I boken skriver Tove att personen blir osynlig efter att den blir behandlad med ironi en längre tid. Vissa tar ironi som skämt och vissa tar de seriöst, därför ska man vara försiktig med ironi.


  Alltså för att sammanfatta så tycker vi att man ska vara försiktig med ironi eftersom att alla uppfattar ironi olika. Vi tycker också att man ska försöka prata med alla och göra alla synliga, alltså inte bara ta för givet att alla som är ensamma vill vara ensamma.


  Fanny, Emmelie, Mattias, Kalle, Sebastian och Mattis

  SvaraRadera